Skillnaden mellan annuitetslån och raka lån

När man talar om banklån eller privatlån, skiljer man ofta på så kallade annuitetslån och så kallade raka lån. Men vad innebär egentligen denna skillnad, och är detta något man bör tänka på när man tar ett lån? Detta ska vi försöka förklara i denna artikel.


Vad är ett annuitetslån?
Ett annuitetslån är uppbyggt så att den totala månadskostnaden för lånet, inklusive amortering, ränta och allt annat man möjligtvis betalar för lånet, är lika stort varje månad, under hela lånets löptid.
Detta innebär att man i början på lånets löptid amorterar av mer på lånet än i slutet av det. I lånets slutskede är det nämligen mest räntor man betalar. För låntagaren har det ju kanske inte så stor betydelse vad det är man betalar för, det många tycker är skönt med annuitetslån är istället att man med säkerhet kan veta vad lånet kommer att kosta en varje månad. Så är dock inte fallet med:


Raka lån
Raka lån har nämligen olika månadskostnader under lånets löptid. Till en början, när man precis tagit lånet, betalar man därför betydligt mer än i slutet på löptiden, eftersom den totala låneskulden förstås är större när man precis tagit lånet. Raka lån kallas även serielån, eftersom man på dem gör en serie återbetalningar och inte bara en och samma återbetalning gång på gång.


Amorteringssumman, dvs. den summa man betalar av banklånet med vid varje amortering, är samma varje månad för raka lån, det är räntan som ändrar beloppet månad för månad. Detta innebär att även hur många dagar det är på en månad påverkar den totala amorteringssumman.


Vad händer om räntan ändras?
För både annuitetslån och raka lån gäller samma sak: Om räntan skulle komma att ändras under lånets löptid, så räknas amorteringsbeloppen om. Det har således gällande detta ingen betydelse vilken lånetyp man valt.
Hur vet man vilken lånetyp ett visst lån är?


Detta bör i regel framgå i informationsmaterialet kring lånet, eller om inte annat, så framgår det i regel i lånevillkoren. Som en sista utväg kan man även kontakta lånegivaren för att fråga om detta.